TRYMOWANIE I SKUBANIE

 

Zabieg ten polega na usuwaniu martwych włosów okrywowych za pomocą noży trymerskich, palców, kostek groomerskich - zależnie od tego jaki efekt końcowy chce się uzyskać. Zabieg wykonywany przez doświadczonego groomera nie powoduje bólu, dyskomfortu i podrażnień skóry. Noże trymerskie nie mogą być ostre, ani zaopatrzone w części tnące, ponieważ włos musi być wyrwany w całości, a nie obcięty.

Zabieg ten stosuje się u psów szorstkowłosych (np.: sznaucery, część terierów) i u ras o szacie kombinowanej (np.: cocker spaniele, setery). Pies powinien być wyskubany co najmniej 2 razy do roku - na wiosnę i w jesieni. Jednak przy tak rzadkim trymowaniu pies może pozostać prawie łysy, gdyż włosy są w podobnym wieku, większość jest martwa, gotowa do usunięcia. Poza tym nieprzyzwyczajona skóra może ulec podrażnieniu. Psy wystawowe skubane są częściej, nawet co kilka tygodni lub dni. Wówczas włosy na psie są w różnym wieku i tylko część jest martwa tworząc tzw: rolling coat.

Po trymowaniu  pies ma piękny, zdrowy, lśniący odrost o mocnym nasyceniu koloru, i wcale nie gubi włosa. Regularne trymowanie psa jest ważne dla jego zdrowia oraz kondycji skóry i włosów.

Gdy decydujemy się na skubanie psa trzeba wiedzieć, że długość pozostałego odrostu zależy od tego jakiej długości jest żywy włos na ciele psa. Taki żywy odrost może mieć kilka milimetrów, lub nawet parę centymetrów. Proszę się więc nie dziwić, że pies po kolejnym trymowaniu za każdym razem może mieć włos innej długości. Żywego włosa nie wolno wyrywać, gdyż powoduje to ból, a także może spowodować masywne podrażnienia skóry.